top of page
Ultimi totaalprojecten

Vanaf 2025 geen gasketels meer bij nieuwbouw

Vanaf 1 januari 2025 zijn gasketels verboden bij nieuwbouwprojecten. Deze maatregel maakt deel uit van een bredere strategie om tegen 2050 fossiele brandstoffen te elimineren. Maar welke alternatieven zijn er en komt er een algemeen verbod op de gasketel?



Waarom worden gasketels in nieuwbouw verboden?

De gasketel voor nieuwbouw gaat zijn laatste maanden in. Vanaf 1 januari 2025 is een aardgasaansluiting verboden. Op die manier wil Vlaanderen af van het gas. Het algemeen verbod past in het plan om tegen 2050 zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen, zoals stookolie, aardgas en kolen, te gebruiken voor het verwarmen van onze woningen. De hybride warmtepomp, waarbij je een gascondensatieketel combineert met een lucht-waterwarmtepomp is dus ook niet meer mogelijk. Het verbod op de gasketel en de hybride-warmtepomp gaat in voor elke stedenbouwkundige vergunning die vanaf 1 januari 2025 wordt ingediend.


Welke duurzame alternatieven zijn er?

Er bestaan alternatieven voor je gasketel die wel duurzaam zijn, denk maar aan waterstof en groen gas, gemaakt van biologisch afval. Vanaf 2025 moet ons aardgasnetwerk geschikt zijn voor het vervoeren van waterstof. Toch staat dit duurzaam alternatief in ons land nog in haar kinderschoenen.


Warmtepomp

De warmtepomp is wel een realistisch alternatief. In combinatie met zonnepanelen en vloerverwarming is een warmtepomp een duurzame en efficiënte manier om te verwarmen.  Zeker in een goed geïsoleerde woning. De verkoop van warmtepompen kent momenteel wel een dip. Je betaalt, ondanks de premies, nog altijd meer voor een warmtepomp dan voor bijvoorbeeld een gascondensatieketel. Een taxshift, waardoor elektriciteit goedkoper wordt, zou in de maak zijn. 


Biomassaketel

Een biomassaketel is een verwarmingssysteem dat organisch materiaal, zoals houtpellets, houtsnippers of ander plantaardig afval, gebruikt als brandstof. Het vormt een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarmingssystemen zoals gas- of mazoutketels. Maar de verbranding van biomassa gaat gepaard met de uitstoot van fijn stof en stikstofoxide. Daarom promoot de Vlaamse overheid geen huishoudelijke verwarmingssystemen die hout verbranden, zoals open haarden, houtkachels, pelletketels, pelletkachels,... Er zijn dan ook geen premies voor. 


Warmtenet

Kopenhagen, Amsterdam, maar ook Antwerpen, Gent, …  doen het al: verwarmen via een warmtenet. Een warmtenet is een netwerk van leidingen dat warmte transporteert. Meestal gaat het om restwarmte van de omliggende industrie. De warmte wordt via radiatoren, vloer-, plafond- of wandverwarming verdeeld in je woning. Om te weten of er in jouw buurt een warmtenet is of komt, kan je in je woningpas de warmtekaart raadplegen. 

Wat betekent het verbod voor renovaties?

Vanaf 2025 moeten we dus gasloos bouwen, maar als je renoveert mag je nog wel een nieuwe gasketel plaatsen. Is je woning nog niet aangesloten op het gasnet, dan kan je nog steeds een gasaansluiting aanvragen. Alleen betaal je daar vanaf 2025 de werkelijke aansluitkosten voor. Hou rekening met 1.500 à 1.700 euro in plaats van het begrensde bedrag van 250 euro. Op die manier wil Vlaanderen nieuwe gasaansluitingen voor renoveerders ontmoedigen. Een alternatief voor een gasaansluiting, of in gebieden waar geen aardgasaansluiting mogelijk is, is propaan. Het wordt opgeslagen in tanks en is niet afhankelijk van pijpleidingen. Het heeft ook minder brandstof nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren en je kan het gebruiken voor zowel je verwarming, om te koken als voor warm water. Een bestaande verwarmingsinstallatie kan ook vrij eenvoudig worden aangepast om op propaan te werken.


Komt er een algemeen verbod op gasketels?

Er is (nog) geen verbod op het vervangen van je bestaande gasketel. Vlaanderen heeft heel duidelijk gecommuniceerd over het uitfaseringsplan van de gasketel. Dit plan trad in 2021 al in werking met het verbieden van aardgasaansluitingen voor nieuwe grote verkavelingen, appartementsgebouwen en groepswoningbouwprojecten. Voorlopig zijn er nog geen signalen dat de gasketel volledig verboden zal worden. Over de mazoutketel is Vlaanderen wel duidelijk: die is verboden sinds 1 januari 2022. Je bestaande mazoutketel vervangen mag nog wel. Brussel en Wallonië hanteren strengere regels.


BRON: LIVIOS

Comments


bottom of page